Verslag

50ste Oktoberfestmarsen

2018-10-24 11:03 door Kadee

Oktoberfestmarsen op 21 oktober:

Ter gelegenheid van ons 50-jarig bestaan hadden onze parcoursmeesters ook een 50 km afstand uitgestippeld. Hierdoor moesten zij al een dag vroeger met het uitzetten van de pijlen beginnen en zij namen al de buitenkanten voor hun rekening. In de loop van de vorige week echter kwamen we zelf tot de ontdekking dat er, ook op zondag 21 oktober, in het Breeven een cyclocrosswedstrijd zou plaats vinden. We hebben de organisatoren gevraagd hoe zij hun parcours uitgezet hadden, om mekaar niet voor de voeten of wielen te lopen. We hebben dan ons parcours dan maar een stukje aangepast.

Op donderdag kwamen de parcoursmeesters, samen met nog andere medewerkers in actie om de rest van het parcours van pijlen te voorzien. Het was gelukkig goed weer en voor zondag voorspelde men ook al perfect wandelweer. Precies om 12:00 uur ’s middags hingen de pijlen op hun plaats.

De verantwoordelijken van het CC hadden ons verzocht om vrijdagmorgen al de matten op de sportvloer te plaatsen. Groot was onze verbazing toen bleek dat er op zaterdagmiddag nog een andere vereniging in de zaal kwam eten. Wij zouden de zaal vanaf 13:30 uur klaar maken voor onze wandeltocht. Eigenlijk maakte men dus misbruik van onze goedheid om ook voor de andere gelegenheid het werk op te knappen. Ik kan u verzekeren het leggen van de matten is geen sinecuur, je bent er met een ploeg van 6 personen al gauw een paar uur mee bezig. Als je dan weet dat we voor de huur van de polyvalente zaal en de keuken alleen al € 558 dienen te betalen en het totaal aan huur van alle zalen op € 813 komt, stemt je dat toch tot nadenken. Ondertussen waren de parcoursmeesters doende de marspijlen op hun plaats te hangen.

Op zaterdagmorgen 8 uur, eerste werk de huurwagen gaan ophalen bij Aerts en onze materialen gaan ophalen in het magazijn. Daarmee naar zaal Kloosterheide rijden, waar een ploeg helpers klaar stond om de zaal in orde te brengen. De vele handen maakten het werk licht en zodoende was eer nog tijd om een koffie te gaan drinken in hun vaste stek in de Boomstraat.

Om 13:30 uur stond dan weer iedereen paraat aan het CC om ook hier de zaal klaar te maken. De brouwer had het bestelde bier geleverd, 116 bakken Bornem Tripel met het logo van Wandelclub Kadee, waarvan iedere wandelaar er gratis eentje zou meekrijgen. De 300 flessen cola waren in de loop van de week al geleverd, kwestie van minderjarigen ook een geschenk te kunnen meegeven. Omdat er door een andere vereniging gegeten was konden we gelijk al beginnen met de vloer op te kuisen. Maar goed, niet getreurd met goede moed werden tafels en stoelen aangesleurd en op hun plaats gebracht. De tafels werden bekleed en het sierfruit, geschonken door Alex en Marie-Louise, mooi geschikt. Rond 16:30 uur waren we hiermee klaar en konden we laden voor de zaal in Branst. Deze was pas vrij om 22:00 uur ’s avonds, zodat we om 23:00 uur eindelijk naar bed konden.

Via sociale media hadden we de indruk gekregen dat velen op zondag zouden starten voor de 50 km. Vragen om vroeger te starten, is er bevoorrading, wordt er een T-shirt uitgereikt, enz., enz.…..! Toen we om 6 uur ter plaatse kwamen was er gelukkig nog geen wandelaar te bespeuren en dachten we dat we even de tijd hadden om alles rustig klaar te maken. De rust duurde echter niet lang, een kwartiertje later waren de eersten er al. Om 6:45 uur zijn we dan maar beginnen te scannen. Deze wandelaars waren uitgerust met kop- en zaklampen, jawel want het was nog donker. Blijkbaar hebben ze toch alle pijlen gevonden want we hebben geen klachten ontvangen. Na afloop hebben we vastgesteld dat slechts 82 deelnemers de 50 km gewandeld hebben. Deze mensen moeten zich realiseren dat zij hun sport kunnen uitoefenen dank zij de kortere afstand-wandelaars. Diegenen die eten en drinken kopen van de organisatie. De meeste grote afstand-wandelaars hebben meestal alles mee en verbruiken nagenoeg niets. Voor hen is wandelen geen sociaal gebeuren en is het dat voor alle anderen wel.

We hadden er op gerekend om veel wandelaars te ontvangen en hadden ons voorzien van voldoende eten en drinken. Uiteindelijk bleek dit nog niet genoeg en moest er nog bijgehaald worden. Waarschijnlijk zaten “Die Gipfelfreunde”, een trio dat Oktoberfestmuziek ten beste bracht er voor iets tussen want de sfeer zat er goed in. Er werd gedanst en meegezongen. Veel van onze medewerkers waren uitgedost, de vrouwen in Dirndl jurken en sommige mannen in Lederhosen, hoedje of bierpull op het hoofd. Er waren mannen die zich lieten inschrijven en speciaal betaalden met grote bedragen om wat langer zicht te hebben op de prachtige boezems van de dames achter de inschrijftafel, zeggende: tel het maar rustig uit, ik heb geen haast en kijk wel mee. Voor de voorzitter hadden ze een speciaal pak gekocht versierd met Pretzels. Gelukkig bleken de mouwen te kort en de broekspijpen te lang. Het enige dat min of meer paste was de stropdas, maar enkel een stropdas dragen zou ook geen zicht geweest zijn.

Intussen liep het aantal deelnemers alsmaar op, om 9:30 uur kwam dan de bus uit Diepenbeek aan met de clubleden van wandelclub De Schoverik. Gelukkig hadden we 3 percolators met koffie klaar en kon er al ontbeten worden met spek en eieren. Voor de frieten was het wachten tot ongeveer 11:00 uur. Vanaf dan was het aanschuiven aan zowat alle eetstanden.

Om 15:30 uur was er een receptie voorzien waar 2 bestuursleden per club van Wandelsport Vlaanderen op uitgenodigd waren. Studio 3, vlak achter de polyvalente zaal was hiervoor gereserveerd. Er werd Cava en fruitsap geschonken en warme hapjes geserveerd. De voorzitter van Kadee hield een korte toespraak die er in het kort op neer kwam dat het niet iedere vereniging gegeven is om 50 jaar te worden en dat vooral wandelclubs het slachtoffer zijn van snelle veroudering van bestuursleden en medewerkers en dus genoodzaakt zijn om te stoppen omdat er geen opvolging is. Gelukkig heeft Kadee een nog vrij jong bestuur en is de opvolging nagenoeg verzekerd. Hij bedankte ook de oudere- en huidige bestuursleden, alsook de talrijke medewerkers die altijd klaar staan om een handje toe te steken. Zonder hen zou Kadee gewoon niet bestaan. Hierna nam Jef Joosten, voorzitter van Wandelsport Vlaanderen het woord, beaamde wat vorige spreker al had gezegd en wenste Kadee een nog veelbelovende toekomst toe. Er werd een banner geschonken van Wandelsport Vlaanderen met daarop ook het logo van Wandelclub Kadee.

Vermelden we nog even dat het aantal wandelaars afgeklokt werd op 2.213. We mochten ook nog een aantal sympathisanten ontvangen die met ons zijn komen meevieren. Het merendeel van de wandelaars waren opnieuw vol lof over het parcours en de service. Onze medewerkers blijven lachen, ook al worden sommige bestellingen of opmerkingen op en boertige manier geplaatst. We zijn hen hiervoor dankbaar en gaan hen belonen met een groots ledenfeest op 24 november.

Ga terug